Het BLK richt zich primair op de gehele Zandvoortse boulevard, van noord naar zuid. Wij hebben oog en oor voor alle activiteiten die de leefomgeving kunnen beïnvloeden.

 Speerpunten ten aanzien van een leefbare omgeving zijn:

  • Verzorgde en aantrekkelijke inrichting van de openbare ruimte
  • Bewaken van de ruimtelijke kwaliteit van een onverstoord duin, strand, nabij en verafgelegen kustgebied
  • Veilig verkeer op de boulevard
  • Beperking milieu- en geluid(over)last door strand/ paviljoen bezoekers, vanuit strandpaviljoens of veroorzaakt door feesten of evenementen;
    hierbij inbegrepen: overlast van DB en bassen, BBQ en houtvuur rook, overmatig licht, vuurwerk etc.
  • Handhaving van vrij uitzicht op /over zee waaronder weren van windmolens, campers, verkoop (karren, kiosken), overmaat aan borden etc.

Thema's

Herinrichting Boulevard

Wij denken graag mee over het opnieuw inrichten van de Zandvoortse boulevard in 2019-2020; dit is immers het visitekaartje van Zandvoort voor zowel zijn bewoners als bezoekers. En het is een prachtige kans om onze speerpunten te kunnen realiseren. We vinden het belangrijk om vanaf het begin mee te denken over de ontwikkeling van nieuwe plannen.

Juist omdat wij iedere dag met de praktijk van het gebruik van de boulevard te maken hebben. Er zijn best wat zaken die voor verbetering vatbaar zijn zoals het fietsverkeer, de informatieborden, de toegankelijkheid voor minder validen en de kwaliteit van de materialen. Deze en veel meer aspecten hebben wij actief ingebracht tijdens het goed verlopen participatieproces. BLK is dan ook verheugd met het definitieve ontwerp voor de boulevard en de aanstaande uitvoering. Helaas zijn er recente initiatieven genomen vanuit de Gemeenteraad die de verkeersituatie nu vlak voor de eerste werkzaamheden ingrijpend wijzigen. BLK is hierover zeer ontstemd en roept partijen op de participatie serieus te nemen. Lees hieronder onze brief:

Meer informatie:

In bijgaande documenten vindt u relevante beleidsstukken en reacties vanuit het BLK.

Omgevingsplan Strand

Het omgevingsplan zal het huidige bestemmingsplan gaan vervangen. Hierin worden de kaders voor het gebruik van het strand voor een langere periode bepaald en vastgelegd. Omdat het omgevingsplan ruimte laat voor nieuwe initiatieven vinden wij het heel belangrijk dat ook de juiste criteria worden gekozen, waaronder het bewaken van een goede balans tussen ondernemers en bewonersbelangen. De paviljoens op het strand hebben zich ontwikkeld tot volwaardige horecabedrijven en worden alleen maar groter; ook de bedrijfsactiviteiten nemen verder toe. Van trouwfeesten, bedrijfsfeesten en events tot surflessen en verkoop van kleding en bijous. Waar ligt de grens? En hoeveel jaarrond paviljoens vinden we passend op het Zandvoortse strand, en onder welke voorwaarden?

Meer informatie:

In bijgaande documenten vindt u relevante beleidsstukken en reacties vanuit het BLK.

fotografie Irma van Middelkoop

Kustzonering 

De provincie Noord-Holland heeft in 2018 de Noord-Hollandse kust ingedeeld in drie soorten strand: recreatiestrand, seizoenstrand en natuurstrand. Het Zandvoortse strand is grotendeels recreatiestrand met ruimte voor intensivering. Dat wil zeggen dat er volop ruimte is voor alle vormen van recreatie. Het Zuidstrand (vanaf paviljoen Havana aan Zee t/m het naaktstrand) is aangewezen als seizoenstrand. Hier is de ruimte geschikt voor natuurlijke beleving en zijn toeristische faciliteiten alleen in de zomer toegestaan. Het strand verder zuidwaarts naar Noordwijk geldt als natuurstrand (waar geen bebouwing en events kunnen plaatsvinden). Het BLK vindt het een goede zaak dat er balans wordt aangebracht tussen een recreatief en natuurlijk gebruik van het strand. Tegelijk is een recreatiestrand geen vrijbrief om alle mogelijke events en pop-up acties toe te staan. De balans met de mensen die er wonen moet ook steeds worden bewaakt.

Meer informatie:

Partijen Toekomstperspectief Noord Hollandse Kust ondertekenen convenant

In bijgaande documenten vindt u relevante beleidsstukken en reacties vanuit het BLK.

fotografie Robert Kater

Leefbaarheid

Een leefbare kust voor de bewoners betekent dat men geen overlast veroorzaakt voor derden. Natuurlijk is leefbaarheid een subjectief begrip. Wat de een aanvaardbaar vindt, is onaanvaardbaar voor een ander. Gelukkig kunnen we daarvoor terugvallen op de APV (Algemene Politie Verordering) waarin een aantal zaken geregeld zijn zoals de normen voor geluidoverlast en de sluitingstijden van de strandhoreca. Het BLK heeft actief inbreng geleverd voor de APV. Daarnaast maken we het Zandvoorste College en gemeenteraadsleden attent op overlast als gevolg van nieuwe ontwikkelingen. Voorbeelden daarvan zijn:

Geluidsoverlast:

een DB-norm voor het meten van geluidsoverlast volstaat vandaag de dag niet want het gaat in dancefestivals juist om de bas-tonen die zo doordreunen. Wij willen dat hiervoor ook een norm wordt bepaald.

Vuurwerk:

Feesten en partijen op het strand worden steeds vaker afgesloten met een daverend vuurwerk rond middernacht. Dat is verstorend voor de nachtrust, zeker van mensen die de volgende dag naar het werk moeten en van kleinere kinderen en huisdieren.

BLK wenst duidelijke regels met betrekking tot het aantal keren en de duur van het mogen afsteken van vuurwerk.

 BBQ en haardvuur:

Nieuwe milieu-metingen laten zien dat BBQ en haardvuur veel fijnstof bevatten en schadelijk zijn voor de gezondheid. Aangezien de wind meestal uit het westen komt hebben bewoners aan de boulevard veel last van rook van BBQ en haardvuren. BLK vindt dat hier normen voor moeten worden bepaald en gehandhaafd.

Tenslotte pleiten wij voor een goede handhaving van de geldende APV. Steeds opnieuw merken wij dat de handhaving capaciteit in Zandvoort beperkt is. Meldingen van overlast worden niet of te laat opgevolgd. Bewoners moeten dan zelf ondernemers of bezoekers aanspreken op gedrag. Geen handhaving betekent wat ons betreft dat er dan ook geen ruimte is voor nieuwe grootschalige evenementen.

Meer informatie

In bijgaande documenten vindt u relevante beleidsstukken en reacties vanuit het BLK.

fotografie Irma van Middelkoop

Windmolens op zee

Het plaatsen van windturbines is onlosmakelijk verbonden met het Energieakkoord (EA). De belangrijkste doelstelling van het EA is het terugdringen van de CO2 uitstoot.Windmolens maken daar in toenemende mate een belangrijk deel van uit. Terwijl de vraag gerechtvaardigd is hoeveel dit bijdraagt aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. De ministers van Economische Zaken (EZ) en Infrastructuur en Milieu (I&M) zijn, in de ogen van het BLK en vele andere betrokkenen, zeer onzorgvuldig in het uitzoeken van de locaties en de overlast die dit meebrengt voor omwonenden.  Het BLK zet zich al acht jaar in om windmolenparken op zee uit het zicht te houden. Samen met de Gemeente Zandvoort en andere kustgemeenten heeft het BLK wel voorkomen dat er 700 windturbines op 5 kilometer van de kust geplaatst zouden worden. Helaas heeft het BLK in nauwe samenwerking met de Gemeente Zandvoort niet kunnen voorkomen dat Luchterduinen in 2017 is opgeleverd. Op 21 kilometer uit de kust. Goed in het zicht. Ondanks beroep bij de Raad van State.

Om sterker te staan naar de doordenderende Ministers EZ en I&M is vanuit het BLK de Stichting Vrije Horizon (SVH) opgericht. Een initiatief van bezorgde bewoners van de kustgemeenten vanaf Scheveningen tot Bergen.

In 2017 heeft de Tweede Kamer besloten dat er twee windturbinevelden aansluitend ten westen van Luchterduinen geplaatst worden. Afstand tot de kust: 21 kilometer. Vanwege de hoogte van deze turbines zullen deze zeer goed zichtbaar zijn vanaf de kust. Beroep bij de Raad van State heeft niet geresulteerd in verplaatsing naar IJmuiden Ver, een door SVH aan de Minister EZ voorgesteld, niet duurder alternatief met hogere opbrengsten op 90 kilometer ten westen van IJmuiden. BLK en SVH wijten dat aan halsstarrigheid van de Minister van EZ.

In 2018 speelt de volgende fase in deze ontwikkeling. 2 Velden oost en zuidoost van Luchterduinen. Afstand tot de kust: vanaf 18 kilometer!!

Opnieuw heeft Stichting Vrije Horizon bezwaar aangetekend bij de Raad van Staten. Verwacht wordt, dat dit beroep dit najaar zal dienen. Op deze site zal de datum van de openbare zitting, zodra deze bekend is, gemeld worden.

 Wrange ‘bijkomstigheid’: de Minister van EZ heeft IJmuiden Ver als volgende fase heeft aangekondigd. Ook de Minister is er blijkbaar achter gekomen dat ontwikkeling verder op zee gunstiger is qua windopbrengst – en dus meer elektriciteit oplevert – en in tegenstelling tot wat de Minister EZ altijd beweert heeft, niet duurder is dan het plaatsen van deze turbines in het zicht van de kust. De beleving van een vrije horizon zal voor de komende generaties een geheel andere zijn dan nu.

Meer informatie:

Vanuit het BLK zijn vanaf het begin acties ondernomen om belanghebbenden en politiek bewust te maken van de enorme impact van de windmolenparken op de kust.

Deze protesten zijn sinds 2013 gebundeld in de Stichting Vrije Horizon

fotografie Irma van Middelkoop

Als een van de eerste gemeenten in Nederland werkt Zandvoort aan een omgevingsvisie voor 2040 die als leidraad gaat gelden voor alle beleidsontwikkelingen en regelgeving. Een belangrijk document waar BLK geprobeerd heeft een actieve inbreng op te leveren. Het ontwerp is inmiddels gereed en ligt ter inzage bij de gemeente.

Voor meer informatie:

https://www.zandvoort.nl/projecten/omgevingswet/

De visie mist in de beleving van BLK werkelijke ambitie voor de ontwikkeling van Zandvoort en gaat teveel uit van (oplossingen voor) bestaande situaties. De visie richt zich bovendien op meer bezoekersaantallen. Wij vrezen dat dit ten koste zal gaan van de leefbaarheid en gewenste vergroening. Een gemiste kans! Onze reactie kun u hier lezen:

Reactie BLK mbt Omgevingsvisie

Uw reacties of suggesties zijn van harte welkom.

Toeristische Visie

De gemeente wil de toeristische visie Zandvoort herijken en heeft daarvoor een klankbordgroep samengesteld. BLK is hierin vertegenwoordigd om namens de bewoners mee te denken. BLK hecht aan een gezonde balans tussen ondernemers- en bewonersbelangen bij het ontwikkelen van het toerisme in onze badplaats.

Mocht u reacties en opmerkingen hebben, dan nemen we deze graag mee!

Meer informatie

Startnotitie toeristische visie Zandvoort nieuwe versie na raadscommissie

fotografie Irma van Middelkoop